Aktuelt

 

Datasikkerhed  og anvendelse af e-konsultation, e-tidsbestilling og e-recept :

Grundet den nye dataforordningslov er kravene til sikkerhed på hjemmesiden øget.

Ved login på e-modul betyder det :

1. Enten logger man på med Nem-id.

2. Eller man logger på med cpr-nummer og egen kode, hvorefter man får tildelt en midlertidig kode som derefter skal anvendes. Denne manøvre skal udføres hver gang man anvender e-modulet.

 

Lille øget risiko for visse typer hudkræft ved brug af lægemidlet hydrochlor­thiazid

Oprettet 30. oktober 2018

Det er solens skadelige stråler, der fremkalder kræften, men det er sandsynligt, at medicinen over tid kan gøre huden lidt mere følsom for denne stråling. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at borgere, som er i behandling med hydrochlorthiazid, taler med deres læge fx næste gang, de skal have en ny recept, om de skal have ændret deres medicin.

Hydrochlorthiazid er et vanddrivende og blodtrykssænkende lægemiddel, som ofte tages sammen med andre lægemidler, der sænker blodtrykket, i en kombinationstablet.

Omkring 258.000 danskere er i behandling med et lægemiddel, der indeholder hydrochlorthiazid.

”I Sundhedsstyrelsen anbefaler vi, at borgere som er i behandling med hydrochlorthiazid taler med deres læge, om de skal have ændret deres medicin. Det kan fx være næste gang, man skal have fornyet recept eller ved næste blodtrykskontrol. Det er vigtigt, at man som borger ikke bare selv stopper med at tage sin medicin, men i stedet taler med sin læge”, siger farmaceut Simon Tarp, Sundhedsstyrelsen.

Anbefalingen kommer på baggrund af en ny vurdering fra bivirkningskomiteen under det europæiske medicinagentur (EMA). På baggrund af blandt andet dansk forskning vurderer komiteen, at lægemidlet hydrochlorthiazid giver en lille øget risiko for især hudkræftformen pladecellekræft. Denne form for hudkræft er for langt de fleste ikke farlig, når blot den behandles i tide.

”Men hvis man har lagt mærke til hudforandringer, fx en hvidlig knude eller et sår, der ikke vil hele, eller hvis man tidligere har haft hudkræft og er i behandling med hydrochlorthiazid, kan det være en god idé at bestille en tid hos lægen”, siger farmaceut Simon Tarp, Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen har lavet en liste over alle lægemidler som indeholder hydrochlorthiazid. Er man i tvivl om ens medicin indeholder hydrochlorthiazid, kan man med fordel kontakte sit apotek.

https://www.sst.dk/da/rationel-farmakoterapi/medicingennemgang/hydrochlorthiazid

 

Om Rejsevacciner :

Klinikkens patienter er blevet stadigt mere rejsende – ofte til eksotiske rejsemål. Vi nyder de spændende rejsebeskrivelser.

MEN :

Vejledning om rejsevacciner, rådgivning om malariapiller o.s.v til brug på en ferie er ikke dækket af sygesikringen.

Da vi bruger stadig mere tid på denne opgave, har vi – i lighed med andre klinikker – valgt at indføre honorar for vores arbejde.

Vejledning koster fremover 200 kr og gennemføres ved en konsultation med en af vores sygeplejersker. Derudover skal der betales for evt. vacciner.

Det er ikke muligt at få rådgivning om ovenstående via e-konsultation eller telefonisk.

summer_holiday